December 6, 2011

Cara Jimatkan Tenaga Elektrik Di Rumah & Pejabat

Menjimat elektrik ni banyak faedahnya, bukan sahaja nak kurangkan cas penggunaan elektrik harian anda tapi anda juga boleh menyelamatkan alam sekitar. Jika bil anda dibawah RM20 sebulan, maka untunglah anda, bil elektrik anda percuma tetapi kepada pengguna yang menggunakan lebih banyak tenaga elektrik dalam sebulan, maka anda akan dikenakan charge rate yang lebih tinggi. Senang cakap, semakin banyak anda guna tenaga elektrik, semakin mahal bil elektrik TNB anda.

Tentunya anda mahukan bil elektrik bulanan yang murah tetapi mahu menggunakan peralatan elektrik anda seperti biasa. Sebenarnya anda boleh buat macam tu, tetapi lebih perlu berjimat cermat dan berhati-hati.
Bagaimana caranya? :

Penggunaan Lampu
Lampu adalah perkara asas yang amat penting terutamanya pada waktu malam. Tukarkan mentol lampu yang berwarna kuning anda kepada lampu kalimantang (fluorescent) atau compact fluorescent yang kurang menggunakan tenaga elektrik. Untuk penjimatan yang lebih, hanya gunakan pada tempat yang ada orang, jika tiada orang contohnya di dapur pada waktu lewat malam tutupkan saja lampu tersebut (tutup jika tidak diperlukan). Jangan biarkan lampu menyala ketika tidak diperlukan. Lampu kalimantang ini boleh menjimatkan tenaga elektrik sehingga 25% berbanding lampu 100watt (lampu kuning).

Penggunaan Kipas
Bersihkan kipas anda daripada habuk-habuk yang melekat pada bilah kipas anda. Habuk-habuk ini akan menyebabkan bilah kipas anda menjadi berat dan menghasilkan angin yang kurang. Jika angin kipas tak cukup kuat mesti anda lajukan lagi kipas tu kan? Ini akan meningkatkan lagi penggunaan tenaga elektrik. Rajin-rajinkan la bersihkan bilah kipas anda. Seperti lampu juga, tutupkan kipas jika tidak diperlukan lagi.
Gantikan kipas yang digunakan lebih 20 tahun. Kipas keluaran terbaru di pasaran lebih baik & menggunakan kuasa elektrik lebih rendah.

Penggunaan Air-cond
Air-cond tidak digalakkan sangat, bukan sahaja menggunakan tenaga elektrik yang banyak tetapi boleh membawa penyakit dalam jangka panjang. Air-cond menghasilkan udara yang mengandungi kelembapan atau air (embun), dan kita akan menghirup udara ini, dengan ini udara akan membawa sekali kelembapan masuk ke dalam paru-paru kita. Hasilnya? Paru-paru berair, salah satu penyakit yang tidak mempunyai penawar sehingga kini.

Jangan biarkan pendingin udara terpasang di bilik yang kosong atau semasa tidak digunakan. Tutup semua tingkap & pintu. Sesuaikan 'regulator' pendingin ke tahap sederhana atau rendah.

Penghawa dingin yang tidak diservis terpaksa bekerja dengan lebih kuat untuk menyejukkan bilik anda sekaligus menaikkan kadar tenaga elektrik yang digunakan. Cuci filter air-cond sekurang-kurangnya setahun sekali.

Penggunaan Mesin Basuh
Gunakan mesin basuh anda apabila mempunyai muatan jumlah pakaian yang penuh sahaja, dengan ini dapat mengelakkan pembaziran yang sia-sia. Dengan ini juga anda boleh menjimatkan tenaga anda sendiri, tak perlu anda basuh berulang-ulang kali dan juga boleh menjimatkan penggunaan air untuk membasuh.

Penggunaan Peti Sejuk
Jangan buka pintu peti sejuk terlalu lama dan banyak kali dalam masa yang singkat. Ini boleh menyebabkan kedinginan dalam peti sejuk keluar dan akan membuatkan peti sejuk bekerja menghasilkan kedinginan ini semula. Untuk pengetahuan anda, proses penyejukan dan pemanasan paling banyak menggunakan tenaga elektrik. Jadi uruskan peralatan yang berkenaan dengan bijak. Dan juga, pastikan peti sejuk anda ditutup dengan rapat selepas dibuka.

Cara penjimatan yang lain:
 • Tutup televisyen & video di rumah apabila tidak mahu menonton. Ingat! Televisyen & video banyak menggunakan kuasa elektrik.
 • Seterika elektrik menggunakan banyak tenaga elektrik. Anda sepatutnya cuba menguruskan masa, seperti menggosok pakaian sebanyak mungkin dalam satu masa. Setiap saat anda memanaskan seterika untuk menggosok akan membazirkan banyak tenaga.
 • Menggunakan periuk masak tekanan lebih menjimatkan elektrik, masa & tenaga berbanding dapur elektrik.
 • Beli peralatan yang sesuai untuk keluarga adalah penting. Pembelian yang banyak akan menyebabkan pembaziran wang dan juga penggunaan tenaga.
 • Jika peralatan elektrik melebihi 10 – 15 tahun, praktikkan penukaran semula kepada peralatan baru yang cekap tenaga.
 • Pastikan logo “EnergyStar" ada pada peralatan cekap tenaga. Ini menunjukkan persijilan daripada pihak-pihak kerajaan atau pensijilan menbuktikan peralatan ini menggunakan tenaga elektrik secara cekap.


** compact fluorescent menggunakan 75% tenaga elektrik berbanding lampu fluorescent biasa.hack out life @ gua-lu, http://www.gua-lu.blogspot.com, membawa berita, cerita, dan kehidupan dihadapan mata anda gua, gua-lu, hack out life, berkongsi cerita dan berita, bring stories and news infront of you, share stories and news to you, hal-hal duniawi

4 comments :

 1. Ayat BM tu tolong betul2 sikit abang. jaga penggunaan kata sebelum menulis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maaf, sudah diperbetulkan. Terima kasih menegur. :D

   Delete
 2. kalau itu caranya.... semua org tahu... menyesal aku baca... KOSONG

  ReplyDelete
  Replies
  1. Post ini bukan sahaja untuk kamu seorang, dapat juga dibaca oleh orang lain yang mungkin tidak pernah tahu ataupun sebagai peringatan sahaja. Mungkin adik-adik kita atau anak kita tidak pernah mengetahui hal ini.

   Delete